sobota, 29 września 2012

Ciabatta

Dla mnie najlepsza z lekko wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką. Mogę ją jeść bez niczego, a maczana w oliwie z octem balsamicznym potrafi wprawić mnie w ekstazę :) By taka była jej przygotowanie wymaga czasu i cierpliwości. Dziś jednak szybki i banalnie prosty przepis na ciabattę. Bardzo dobry dla osób początkujących w wypiekaniu chleba. Wynalazłam go w książce How to Bake Paula Hollywood. Ta ciabatta jest bardzo smaczna, choć nie najlepsza pod słońcem, i świetna jako dodatek lub element innych potraw na przykład bruschetty.




Ilość: 2 Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 25 minut

250g mąki chlebowej
5g soli
5g suszonych drożdży
20ml oliwy z oliwek
200ml letniej wody
semolina do posypania

dodatkowo 1-1.5l pojemnik plastikowy, kwadratowy (ważne by był kwadratowy, bo to pomaga ciastu kształt)

Kwadratowy pojemnik wysmarować oliwą i odstawić.

Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże (nie sypać soli bezpośrednio na drożdże, gdyż mocno spowolni ona ich działanie). Dodać oliwę i 3/4 wody. Powoli wyrabiać (jeśli robotem, to na wolnych obrotach). Kiedy składniki zaczną się łączyć powoli dolewać pozostałą wodę. Wyrabiać przez 5-8 minut (na średnich obrotach). Ciasto musi być gładkie i elastyczne.

Przełożyć ciasto do wysmarowanego wcześniej pojemnika, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na minimum godzinę do podwojenia lub nawet potrojenia objętości.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzać piekarnik do 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Powierzchnię, na którą będziemy wyciągać ciasto dobrze pokryć mąką wymieszaną z semoliną. Ostrożnie wyciągać wyrośnięte ciasto z pojemnika (będzie dość mokre) starając się zachować jego kwadratowy kształt oraz zatrzymując w nim jak najwięcej powietrza. posypać po wierzchu mąką z dodatkiem semoliny. Przekroić wzdłuż na pół. Rozciągnąć każdy kawałek lekko wzdłuż z obu stron. Przełożyć na blachę i zostawić na 10 minut by ciasto odpoczęło.

Piec przez 25 minut lub do czasu aż ciasto zrobi się złoto-brązowe a postukane od spodu wyda głuchy dźwięk. Studzić na kratce.






2 komentarze:

  1. Wyglada bardzo apetycznie;) Ale na poczatek prosilabym o jakis prosty przepis na smaczny chlebek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwierz mi w porownaniu z niektorymi przepisami na pieczywo, a nawet na sama ciabatte ten jest banalnie prosty. Mam juz w glowie pomysl na cos jeszcze prostrzego, wiec jak tylko upieke to na pewno dodam. Moze w przyszlym tygodniu popelnie, bo w ten weekend planuje pieczywo na zakwasie, och juz mi slinka cieknie na sama mysl :D

    OdpowiedzUsuń