niedziela, 23 września 2012
Żeberka w glazurze pomarańczowej
To jeden z tych przepisów, które zdecydowanie pozwalają zabłysnąć kulinarnie. Odkryła go dawno temu moja mama, a ja skwapliwie przejęłam i jeszcze nie spotkałam osoby, której to danie by nie smakowało. Dodatkowo jest banalnie proste w wykonaniu. Polecam!
Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas pieczenia: 3 godziny
2kg żeberek wieprzowych
Zalewa:
1/4 litra soku pomarańczowego
5 łyżek marmolady pomarańczowej lub morelowej
4 łyżki oliwy/oleju sojowego
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki (1-2 kostki na kawałek).
Składniki zalewy połączyć i wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Rozsmarować odrobinę zalewy na dnie naczynia żaroodpornego, wyłożyć żeberka, można układać warstwami, zalać resztą zalewy, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 3 godzin, przekładając żeberka mniej więcej co pół godziny. Po 2 godzinach odkryć żeberka zmniejszyć temperaturę do 150 °C i przekładać mniej więcej co 15 minut, aby się nie przypaliły.
Podawać z pieczonymi ziemniakami lub ryżem oraz lekką surówką (np sałatą w sosie vinaigrette).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawy przepis ..zapisuję do wyprobowania.
OdpowiedzUsuń